Logo jaguar mobile

ОЛЕКОТЕН E‑TYPE

Олекотен E-type

Нашите инженерни специалисти с най-голямо старание създават шест чисто нови олекотени модела Jaguar E-type, като се акцентира върху възможностите и експертните инженерни умения в новата работилница Jaguar Heritage.

Тези така желани "Special GT" E-type автомобили от ново поколение са създадени за първи път през 1963 г., като получават нови алуминиеви каросерии за подобряване на работните им характеристики. Но са изработени само 12 от замислените 18 бройки. Шестте чисто нови олекотени E-type, които 50 години по-късно ще попълнят тази бройка, ще имат оригиналните серийни номера на шасито, предназначени за "липсващите" автомобили.

Прототипът на тези нови олекотени E-type вече е създаден и премина 15-дневен тестов период в изпитателното съоръжение на Jaguar Land Rover в Гейдън, за да се изпробва динамиката на автомобила и да се установят оптималните настройки на окачването.

За създаването на новите E-type бе необходимо всеки отделен панел и част да бъдат щателно сканирани и пресъздадени, преди да бъдат сглобени в завода в Браунс Лейн, само на метри от мястото, където са били създадени оригиналите.

Основният компонент на олекотените E-type е алуминиевия корпус на каросерията. Този материал заменя стоманата на серийните E-type в стремежа да се намали теглото - в сравнение със стандартния автомобил, сегашният е с близо 114 кг по-лек.

Въпреки промеждутъка от 50 години, алуминиевата конструкция на шестте нови олекотени автомобила им придава непосредствено родство с актуалната гама на Jaguar, като точно поради същата причина моделите XE, XJ и F‑TYPE са създадени по стриктни стандарти с алуминиеви каросерии. Всъщност, понастоящем Jaguar е водещият в света производител на автомобили с алуминиева конструкция; компанията има ненадминат опит в сравнително новата сфера на използване на алуминиеви технологии в автомобилите за масово производство.

Олекотеният E-type е бил задвижван от високо развит вариант на редовия шестцилиндров двигател XK на Jaguar, който, със своя двоен горноразположен разпределителен вал, задвижван с верига и алуминиева глава с полусферични горивни камери, си оставал високо усъвършенстван за 1963 г., въпреки че за първи път е бил използван в модела XK 120 още през 1948 г. Именно този двигател извежда моделите тип C- и D- до пет победи в състезанието Льо Ман през 50-те години на XX век. Самият олекотен E-type, печелил не едно състезание по време на кратката си състезателна кариера, успява да постигне световна слава и е силно желан от мнозина.

Шестте нови олекотени E-type са състезателни автомобили, официално признати от Международната автомобилна федерация (FIA) за целите на историческите моторни спортове.

При пресъздаването на олекотения E-type, Jaguar Heritage успя да привлече ненадминатите умения и опит на мнозина талантливи инженери и автомонтьори, които вече работеха в различни отдели на Jaguar, но сега са се посветили на този проект.

Всеки от шестимата избрани клиенти ще стане собственик на нещо много рядко срещано - чисто нов олекотен E-type, ръчно изработен в завода в Браунс Лейн, който е не по-малко желан от оригиналните автомобили.